Handboek voor Fokkers

Gedrukte versie handboek ‘Fokken van rashonden’ nu beschikbaar bij Raad van Beheer.

Het handboek ‘fokken van rashonden, omgaan met inteelt en verwantschap’ is vanaf nu in gedrukte vorm beschikbaar.

Het eerste exemplaar werd tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgereikt aan voorzitter van de Raad van Beheer Gerard Jipping en aan de auteurs Kor Oldenbroek en Jack Windig van het WUR.

Dit boek beschrijft de genetische kennis die nu beschikbaar is over de fokkerij van dieren en in het bijzonder die over het fokken van rashonden. Het boek gaat vooral in op de effecten van verwantschap en inteelt en het verminderen van de kans op erfelijke aandoeningen.

Voor rasverenigingen

Het boek is bedoeld voor bestuursleden van rasverenigingen en voor leden van foktechnische commissies. Met de kennis die in dit boek beschreven wordt, kunnen zij de maatregelen treffen die nodig zijn om een ras verantwoord in stand te houden met een fokdoel dat resulteert in gezonde honden die oud kunnen worden.

Voor fokkers

Het boek is ook bedoeld voor individuele fokkers van honden. Het geeft hen inzicht in het verantwoord kiezen van ouderdieren en hoe ze als fokkers gezamenlijk een ras in stand kunnen houden. Het kan bij hen begrip kweken voor maatregelen die de rasvereniging instelt om de verwantschap en de inteelt in het ras te beheersen.

Voor hondeneigenaren

Het boek biedt eveneens kennis aan (toekomstige) eigenaren van honden die willen weten of hun hond verantwoord gefokt is en weinig risico’s heeft op gezondheidsstoornissen door inteelt.
Het boek bestaat uit meer dan 140 pagina’s en is rijk geïllustreerd met 70 afbeeldingen.
Het boek is uitsluitend verkrijgbaar via de webwinkel van de Raad van Beheer op raadvanbeheer.nl via de knop ‘bestellingen’, pagina ‘bestellen boek ‘Fokken van rashonden’.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.