Pupinfo

 

Ras- en pupinformatie:
Dhr. A. Janssen
tel: 06-27482425
e-mail

Pup adviesprijs € 1.500,-

Waarom een pup van een bij de Tatraclub ‘ Owczarek Podhalanski’ aangesloten fokker?

 • De fokkers die lid zijn van de Tatraclub, fokken volgens de regels die opgesteld zijn door de vereniging (voldoen onder andere aan de eisen van de Raad van Beheer). Deze regels zijn na te lezen op de website onder ‘verenigingsfokreglement’. Doordat er gefokt wordt volgens deze regels wordt er rekening gehouden met het welzijn en de gezondheid van de honden. Op deze wijze worden tevens bekende en erkende erfelijke genetische afwijkingen of ziektes zoveel als mogelijk voorkomen.
 • De fokkers, fokken puur hobby matig voor het in stand houden van het ras met het doel ter verbetering te komen en het bevorderen van de gezondheid van het Tatra ras. Het welzijn en de gezondheid van het ouderdier(en) staat altijd voorop.
 • Doordat de Tatra een eigenzinnig en uniek karakter heeft wordt er door de fokkers niet alleen op uiterlijk maar ook op karakter/gedrag gefokt. De ouderdieren mogen geen agressief of angstig gedrag vertonen. De ras specifieke karaktereigenschappen moeten wel behouden blijven maar mogen niet doorslaan.
 • De puppen worden voornamelijk in huiselijke kring opgevoed en blijven in huis tot zij naar hun nieuwe eigenaar gaan zodat de pups optimaal gesocialiseerd zijn voordat zij naar de nieuwe eigenaar gaan.
 • Voordat u een pup mee naar huis mag nemen willen de fokkers kennis met u maken om te bepalen of zij het verantwoord vinden om een pup aan u mee te geven, dit in het belang van de pup. Verder wordt er ruime voorlichting gegeven over aanschaf, voeding, verzorging, opvoeding en karakter van de Tatra. Gaat u met de pup naar huis, dan zal de fokker u altijd met raad en daad blijven bijstaan tijdens de opvoeding.
 • Doordat de Tatraclub een rasvereniging is wordt er alleen gefokt met ouderdieren die een stamboom hebben. Ook de pup zal een stamboom krijgen. Een stamboom is niet zomaar een ‘papiertje’. Doordat de hond een stamboom heeft kan de fokker kijken welke generaties er voor de toekomstige pup genoteerd staan. Zo kan de fokker voorkomen dat er b.v. inteelt plaats vindt .Voor de wet, de Raad van Beheer én de rasvereniging is een hond een erkende Tatra als de hond in het bezit is van een stamboom. Een Tatrahond zonder stamboom wordt niet erkend. Een hond krijgt een stamboom (wordt ingeschreven in het NHSB = Nederlands Honden Stamboek) als de eerste drie generaties ouderdieren bekend zijn die ook een stamboom hebben (zijn hiermee ingeschreven in een door het FCI erkend stamboek). In overleg met de Raad van Beheer en de rasvereniging kan in sommige gevallen hiervan worden afgeweken. In dergelijke situaties wordt een hond eerst in de Bijlage van het NHSB ingeschreven. Wilt u graag een keer op een hondenshow meelopen, zodat u hond gekeurd wordt door een keurmeester, dan kan dit alleen maar als uw Tatrahond in het bezit is van een stamboom.
 • De Tatra’s die voor de fok gebruikt worden hebben in diverse hondenshows gelopen en hebben  kwalificaties als ‘ Zeer Goed’ tot ‘ Uitmuntend’ gehaald. De moederhond woont bij de fokker en is natuurlijk in een goede conditie.
 • De aangesloten fokkers komen regelmatig bijeen om hun ervaringen uit te wisselen tijdens het fokoverleg.
 • De fokkers adviseren nieuwe Tatra eigenaren dringend om gehoorzaamheidscursussen en trainingen te volgen met de jonge Tatrahond.
 • Onze aangesloten fokkers kunnen helaas geen 100% garantie afgeven dat de pup gezond is en zal blijven. De fokkers doen er alles aan om bijvoorbeeld erfelijke gebreken te voorkomen, echter is garantie op gezondheid (net als bij mensen) niet te geven.
 • Vrijwel alle fokkers geven een koopcontract af. Hierin staan zaken vermeld die ervoor zorgen dat zowel de koper als de verkoper een bepaalde garantie heeft mochten er problemen ontstaan met de pup.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.