De Tatra en zijn gedrag

Algemeen

Het gedrag van een rashond hangt vooral af van het doel waar hij oorspronkelijk voor gefokt is. Bij de Tatra als berghond was dat voornamelijk waken en beschermen van de schaapskudde tegen rovers, wolven en beren en hij moest daarbij kunnen overleven in barre omstandigheden (hooggebergte; streng landklimaat). De oorsprong bepaalt nog steeds een groot deel van het huidige karakter van de Tatra. Het is een slimme, rustige, behendige, zelfstandige, waakse, krachtige en evenwichtige hond. De Tatra is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de populairdere labradors of retrievers. Het temperament van de Tatra is zeker niet ‘slaafs’ en daarbij is het geen allemansvriend. De Tatra behoort niet tot een van de gemakkelijkste rassen. en daarmee is het absoluut geen ras voor iedereen. Kennis van hondengedrag en ervaring met het Tatraras of vergelijkbare rassen is dan ook een pré. Een Tatra-eigenaar moet daarom behoorlijke inspanningen leveren om zijn hond goed op te voeden en te begeleiden. Zoals ook bij mensen hebben Tatra’s een eigen persoonlijkheid en verschilt het gedrag per Tatrahond. Bovendien zal de Tatra op basis van wat de hond van zijn ouders heeft meegekregen verder te vormen zijn. Een goede opvoeding ligt daarbij ten grondslag welke begint met socialisatie bij de fokker en wordt gecontinueerd door de nieuwe eigenaren.

Kenmerken van de Tatrahond

De Tatrahond is vriendelijk, rustig, eigenzinnig, intelligent, oplettend, terughoudend en onverschrokken. Trouw aan het gezin, heeft een gezonde waakdrift en beschermt tegen kwaadwillende.

Houding naar onbekende mensen

De Tatra is gefokt om de kudde te beschermen tegen indringers. Op zijn eigen terrein (roedel) is de Tatra naar onbekende mensen enorm waaks. De Tatra is imponerend door zijn zeer luide geblaf en indrukwekkende verschijning. De Tatra is beslist geen vechtersbaas en vrijwel nooit zal de Tatra direct in de aanval gaan naar de onbekende indringer. Hou er wel rekening mee dat de Tatra bij elke verandering in de omgeving deze op alerte wijze kenbaar maakt met een luid geblaf.

Houding naar bekende mensen

Bekende mensen, juist degenen waarmee hij nauw samen leeft, kunnen te maken krijgen met zijn dominante trekjes. Een Tatra heeft de neiging om de grenzen van zijn eigenaren uit te testen. Geef hem één vinger, wees inconsequent of te toegeeflijk en hij bepaalt uiteindelijk waar je mag gaan en staan. De Tatra weet exact bij wie hij hoe ver kan gaan. Een volwassen hond van zo’n 40 a 60 kg die merkt dat hij agressie succesvol kan inzetten moet niet worden onderschat. Een Tatra moet echt van heel jong af, als hij nog een 8 weken oud schattig wit wollebolletje is, zeer consequent en duidelijk worden opgevoed. De Tatra dient niet met een harde aanpak (fysiek geweld) te worden aangepakt. Verdiep u dus al voor de aanschaf goed in hondengedrag, taal en opvoeding. Een Tatra-eigenaar moet de hond fysiek en ook mentaal de baas zijn. Eenmaal volwassen is een Tatra te sterk om de rollen nog om te draaien. Met een juiste benadering en consequente aanpak zal de Tatrahond zich ontwikkelen tot een vriendelijke, aanhankelijke, rustige en oplettende witte knuffelbeer.

Kinderen en de Tatra

Als de Tatra als pup goed gesocialiseerd is en geen negatieve ervaringen met kinderen heeft opgedaan dan hebben de meeste Tatra’s een gemiddelde tot goede tolerantie. Net als bij alle honden geldt ook bij de Tatra dat kinderen de omgangsregels moeten kennen en in acht te nemen. Wees er als ouders bewust van dat de Tatrahond erg hangt aan zijn ‘roedel’. Als spelende vriendjes iets te hard uw kind aanpakken dan is de Tatrahond geneigd beschermend op te treden. Het is essentieel dat een kind NIET zonder toezicht van een volwassenen met de hond alleen wordt gelaten. De meeste Tatra’s zijn geen geschikte speelkameraadjes. Deels door de grootte en lompheid, maar vooral omdat Tatra’s geheel andere interesses hebben dan kinderen. Een Tatra zal niet oneindig lang telkens weer een bal gaan ophalen, bij de tweede keer zal de Tatra het nut er niet meer van in zien.

Gedrag naar andere honden

Ook hier is het essentieel om de Tatra goed op te voeden. Een goede soortgerichte socialisatie met verschillende types honden: groot, klein, pluizig, kaal, wit of zwart, is essentieel, maar dan nog zullen sommige Tatra’s een conflict met honden van dezelfde sekse niet uit de weg gaan. In hun gedrag naar honden zijn alle Tatra’s heel duidelijk: hun lichaamstaal is niet mis te verstaan. Een volwassen Tatra reu is doorgaans geen allemansvriend met andere reuen. De Tatra-eigenaar zal moeten voorkomen dat zijn hond probeert alle andere honden te laten zien wie de sterkste is. Bij een vechtpartij kan het er soms hard aan toe gaan en als de Tara ooit een winnaarservaring heeft opgedaan dan kan de reu de schrik van de buurt worden. In de praktijk betekent dit voor sommige Tatra’s dat ze niet los kunnen lopen in de nabijheid van andere honden en dat de eigenaar sterk in zijn schoenen moet staan, letterlijk en figuurlijk.

De Tatra in huis en buiten

De dikke vacht van de Tatra vereist op zich geen bijzondere verzorging behalve tijdens de ruiperiode. De vacht is zelfreinigend, dat wil zeggen dat wanneer de vacht droog is, al het vuil eruit zal vallen en uw hond weer spierwit zal zijn. Een lichte borstelbeurt eens in de week is al voldoende. Eén tot twee maal per jaar verruilt de Tatrahond al zijn haren voor nieuwe en in die weken zal werkelijk niets in uw huis, kledingkast en auto haar vrij zijn. U moet uw hond nooit met zeep wassen, hierdoor verliest de Tatrahond het beschermende vet uit zijn vacht en kan hij ziek worden terwijl de zelfreinigende werking ook verloren gaat. Door deze natuurlijke vacht zijn Tatra’s in staat zich vrij goed aan te passen aan de Hollandse weersomstandigheden. Tatra’s zijn redelijk erf vast en trouw aan hun baas zodat de hond niet snel geneigd zal zijn om op avontuur te gaan. De Tatrahond is wel graag buiten, echter zal de Tatra door zijn roedelgedrag het liefst in de buurt zijn van de andere ‘ roedelleden’. Zijn die binnen dan is de hond ook graag binnen. Solitaire opsluiting in een buitenkennel is niet geschikt voor een Tatra. In huis is de Tatra over het algemeen een prettige, rustige en zelfs lui-ogende hond. Het is absoluut geen nerveuze aandachttrekker die zijn baas de hele dag voor de voeten loopt en om aandacht vraagt. Mits goed opgevoed en met voldoende dagelijkse beweging is de Tatra goed alleen achter te laten in huis. Een Tatra is geen grote eter. Een complete brok of compleet vers voer volstaat. Doch houden natuurlijk ook Tatra’s van een lekkertje of verrassing als tussendoortje

Opvoeding

Alle honden leren door te associëren, het gaat dan vooral om de associatie met de eerste keer waarop de hond bepaald gedrag vertoont: was dat leuk of niet leuk. Dat gaat ook op voor Tatra’s. De Tatrahond gaat er graag op uit met zijn ‘roedelleden’. Slaafsheid of van ‘nature’ baasgerichtheid zoals je dat bijvoorbeeld bij herders aantreft is een Tatra vreemd. De Tatra moet zo jong mogelijk leren om op zijn baas te letten. Eigenlijk is het volgen van gehoorzaamheidscursussen een plicht voor elke Tatra baas. Het is goed voor de socialisatie van de Tatra en een essentieel onderdeel van zijn opvoeding. Tatra’s kunnen hun koppie goed gebruiken. Naast de fysieke inspanningen is het goed om de Tatrahond ook mentaal te prikkelen met alle vormen en niveaus van gehoorzaamheidstrainingen, speuren en behendigheid/Agility. Met de juiste inspanning en gedrevenheid van de baas kan de Tatra het ver schoppen als het om gehoorzaamheid gaat.

Beweging

Een dagelijks blokje om is voor de Tatra niet genoeg. Een uur per dag is wel het minimum voor een volwassen Tatra. Tatra’s zijn gek op lange wandelingen en met een goede dosering aan bewegen blijft de Tara een opgewekte en gezonde hond. Eenmaal volwassen is mee naast de fiets of step ook een prettige bezigheid voor de Tatrahond en zijn baas.

Conclusie

In de handen van een consequente baas die de Tatrahond een juiste opvoeding geeft is het een prachtige hond die bewondering afdwingt door zijn onverschrokken uitstraling. Een trouwe vriend voor het leven.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.